Dožínky byly oslavou sklizně i podporou regionálních potravin
Pole jsou sklizena, úroda pod střechou a zemědělci mají po celoroční práci chvíli k oddechu a oslavě. Není divu, že pro ně byly dožínky odjakživa významným obdobím a čím lepší úrodu rok přinesl, tím veselejší dožínky mohly být. Obnovená dožínková tradice má za sebou v Kroměříži už sedm let a opět lidem připomíná, jak významnou roli zemědělství na Hané hrálo, hraje a bezesporu bude hrát. Letošní dožínky se konaly v předposledním srpnovém víkendu a slavit přijeli do Kroměříže lidé z celého kraje, ale i ze sousedních regionů a dokonce ze zahraničí. A pozvání přijali i zástupci všech našich partnerských měst, takže oslava sklizně dostala skutečně rozměr Mezinárodního festivalu dožínkových tradic.
Samotný průběh dožínek zůstává věrný původním tradicím. Z Komenského náměstí vyšel průvod všech krojovaných účastníků, kterých bylo letos asi šest stovek, tedy zase o něco více než loni. V čele tentokrát stanula Jízda králů z Vlčnova, za ní kočáry s hosty v čele s ministrem zemědělství, zlínským hejtmanem a starostkou Danielou Hebnarovou, která sama oblékla hanácký kroj, následováni všemi účinkujícími a dalšími příznivci regionálních tradic. Průvod došel na Velké náměstí, kde se všechny soubory divákům a hostům krátce představily. Poté přišlo na řadu tradiční předání dožínkového věnce hospodáři spojené s poděkováním za letošní úrodu. „S úctou se obracím ke všem, kteří pracují v zemědělství v této nelehké době, která hospodářům příliš nepřeje, ať už kvůli politickým rozhodnutím, rozmarům počasí či chování spotřebitelů, kteří bez myšlení sáhnou raději po nekvalitní levné potravině ze supermarketu, než po dražším, ale zaručeně kvalitním výrobku regionálního farmáře," poznamenala starostka Daniela Hebnarová. A na téma regionálních potravin tradičně apeloval také hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. „Opět připomenu slova našeho pana faráře, který říká, že párky ze supermarketu můžete jíst i na Velký pátek, protože v nich žádné maso není. Ano, stále častěji se ukazuje, že kvalita potravin neprokazatelného původu je mizerná, proto podporujme místní zemědělce, farmáře a výrobce potravin z regionálních surovin, které jsou nám blízké i geneticky," upozornil hejtman, který v zápětí ocenil vítěze soutěže regionálních potravin Perla Zlínska.
Zamyšlení nad potravinami bylo posledním vážnějším tématem dne. Hned poté se rozjela naplno zábava, na Velkém náměstí i zámeckém nádvoří se střídaly folklorní soubory, zpívaly se lidové písně a součástí vydařených dožínek byl i lidový jarmark a Slavnost chleba.